augustus 13, 2018

10 SEO-tools die onmisbaar zijn in elke SEO-strategie

Ben je op zoek naar een overzicht van de beste SEO-tools die je helpen om sneller en slimmer te werken? Zoek dan niet verder.

 

We hebben persoonlijk meer dan 65 tools getest en hier zijn de onderstaande 10 SEO-tools uitgekomen die je vandaag kan gebruiken om je te helpen scoren in Google.

 

Veel plezier!

Tunity werknemers aan computer
Tunity werknemers aan computer

1. Search Console

Prijs: Helemaal gratis!

Doel: Eigen websites controleren

Link: https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=nl

De Google Search Console is veruit de beste tool om snel en gemakkelijk jouw website te controleren in Google. Momenteel zijn er 2 versies* van de Console, namelijk een oude en een nieuwe versie. De nieuwe versie ligt in lijn met de andere producten van Google. Deze versie is nog wel de bèta en mogelijk kunnen er functies ontbreken die op de oude Search Console wel aanwezig zijn. Regelmatig switchen is dus de boodschap.

 

* Update 10/08/2021: Google hanteert momenteel enkel nog de meest recente versie van de Google Search Console.

Wat kan je nu allemaal doen om jouw website beter in Google te krijgen?

Je kan:

 

  • de zoekwoordposities van jouw website controleren.
  • nakijken of alle links op je website in orde zijn.
  • pagina’s indienen om opnieuw te indexeren.
  • beveiligingsproblemen oplossen.
  • data markeren zodat Google pagina’s beter kan indexeren.
  • AMP-pagina’s controleren op fouten.
  • nog zoveel meer!

 

Zorg er dus zeker voor dat al jouw websites in de Google Search Console staan. Zo ben je zeker van een goede indexatie in Google en verhoog je de kans om meer potentiële klanten te bereiken.

2. Screaming Frog

Prijs: Helemaal gratis (tot 500 links), daarna £149.00 per jaar
Doel: Eigen websites controleren
Link: https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/

De tool lijkt wel van 10 jaar geleden en de naam doet de tool ook geen eer aan. Toch is Screaming Frog een van de beste SEO-tools. Waarom? Met de tool kan je eender welke website tot op het bot analyseren. Zo weet je per pagina welke SEO-aspecten verbeterd kunnen worden. Mist een bepaalde pagina een titel? Of heeft een afbeelding geen alt-tag. Screaming Frog onderzoekt alles voor jou.

 

Screaming Frog is volledig gratis te downloaden voor zowel Windows als iOS. Wil je meer dan 500 pagina’s per website analyseren? Dan heb je een betalende versie nodig. Voor 149 pond per jaar heb je al een licentie om ongelimiteerd te analyseren. Maar psst: met de gratis versie kom je ook al heel ver.

3. Answer the Public

Prijs: Helemaal gratis tot $49 per maand
Doel: Zoekzinnen en synoniemen vinden
Link: https://answerthepublic.com/

Wat op het eerste gezicht een vreemde intropagina lijkt, is een toptool op het vlak van zoekwoorden. Je geeft een zoekwoord in en de tool zoekt synoniemen, relevante woorden en zinnen en meer. Een aanrader om SEO-teksten te schrijven en je doelgroep te triggeren. Het is nog gratis ook! Test de tool snel uit en laat je verbazen.

4. Ubersuggest

Prijs: Helemaal gratis!
Doel: Zoekwoorden vinden
Link: https://neilpatel.com/ubersuggest/

De naam zegt het een beetje: een tool die suggesties geeft voor elk zoekwoord. Dat kan je heel letterijk nemen. Je moet er maar aan denken en Ubersuggest weet al relevante zoekwoorden. De url verklapt trouwens dat de tool er eentje is van Neil Patel, een wereldtopper op gebied van SEO.

 

Je kunt filteren op zoekwoord, zoekvolume, CPC en concurrentie. Zelf filteren we vaak op zoekvolume en kijken we welke zoekwoorden met een hoog zoekvolume nuttig kunnen zijn en weinig concurrentie hebben. Ubersuggest is helemaal gratis. Probeer het zeker uit, het loont.

5. Google Pagespeed

Prijs: Helemaal gratis!
Doel: Snelheid pagina/website analyseren
Link: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Google zit natuurlijk ook niet stil en heeft, buiten de Search Console (en andere webmaster tools), nog een handige tool: Google Pagespeed. Met Google Pagespeed kan je een pagina compleet analyseren op snelheid. Google geeft aan welke aspecten van jouw website geoptimaliseerd kunnen worden. Een win-winsituatie: jouw website laadt sneller en Google toont jouw website hoger in de zoekresultaten omdat je website sneller laadt dan die van de concurrentie. Toch eens een kijkje nemen?

6. Byte Check

Prijs: Helemaal gratis!
Doel: TTFB (Time to First Byte) analyseren
Link: http://www.bytecheck.com/

Je hebt je website geoptimaliseerd op snelheid. Dat is zeker goed, maar hoe zit het met je server? Dat kan je gemakkelijk nakijken met Bytecheck. De tool controleert de Time To First Byte. Met andere woorden: het controleert de reactietijd van de server.

 

Een TTFB van meer dan 400 milliseconden is niet goed. Het cijfer geeft weer dat ofwel de server jouw website niet goed kan draaien, dat de server niet geoptimaliseerd is of dat de serverlocatie te ver van jouw locatie is.

 

Kijk zeker de TTFB na. Je website mag dan nog zo geoptimaliseerd zijn, een server kan de website direct vertragen. Sta dus zeker niet voor verrassingen.

7. MozBar

Prijs: Helemaal gratis!
Doel: Websites analyseren op SEO
Link: https://moz.com/products/pro/seo-toolbar

Moz is een van de leading websites omtrent SEO. Ze hebben enkele tools die menig SEO’er gebruikt. De meeste tools van Moz zijn betalend, maar de MozBar blijft gratis. De MozBar is een extensie voor Google Chrome. Hiermee check je snel, in Google of op de website zelf, de autoriteit van de website. Zo weet je direct of je een betere of slechtere autoriteit hebt dan je concurrent. Installeer snel de extensie en ga aan de slag!

8. Majestic

Prijs: Beperkt aantal zoekopdracht per dag, daarna € 46,99 per maand
Doel: Websites analyseren op SEO
Link: https://nl.majestic.com/

Net als Moz is Majestic een andere website die bijna evenveel gebruikt wordt door SEO’ers. Majestic geeft wel net iets andere cijfers weer. Met Moz focus je vooral op de autoriteit van de domeinnaam en de pagina’s. Met Majestic focus je dan weer op de Trust Flow en Citation Flow.

 

De Trust Flow is een cijfer van 1 tot 100. Hiermee geef je aan hoeveel kwalitatieve, inkomende links er zijn. De Citation Flow is een cijfer van 1 tot 100 dat aangeeft hoeveel links er binnenkomen. De ratio van beide cijfers moet gelijk zijn aan 1 om in balans te zijn. Bekijk het zeker eens voor jouw website om te weten hoeveel kwalitatieve links je hebt.

9. Yoast (online)

Prijs: Helemaal gratis!
Doel: Blogberichten en pagina’s analyseren op SEO
Link: https://yoast.com/research/real-time-content-analysis/

Yoast ken je misschien al. Een WordPress plug-in die veel website-eigenaars gebruiken om de SEO van elke pagina en elk blogbericht top te maken. Wist je ook dat er een gratis, online versie is? Je kan snel een blogbericht in de tool steken en zo jouw SEO optimaliseren. Kies gerust een zoekwoord waar je op focust en laat Yoast je tips geven.

 

Zo optimaliseer je in no time jouw blogberichten en pagina’s. Gebruik het altijd om zo hoog mogelijk te scoren in Google!

10. Serprobot

Prijs: Gratis tot 100 zoekwoorden, daarna $ 4,99 per maand per 300 zoekwoorden
Doel: Blogberichten en pagina’s analyseren op SEO
Link: https://www.serprobot.com/

Zoek je een tool die al jouw zoekwoorden kan tracken en dat voor een lage prijs? Zoek dan niet verder en kies voor Serprobot. Met die tool kan je elke dag jouw ranking laten controleren voor wel 300 zoekwoorden. Dat kan voor nog geen 5 dollar per maand! Test deze gebruiksvriendelijke tool zeker eens uit.

Conclusie SEO-tools

Na intensief onderzoek zijn dit de 10 SEO-tools die in 2018 en 2019 jouw leven een pak gemakkelijker kunnen maken. Van de snelheidsanalyse van een website tot zoekwoorden controleren en hoger in de zoekmachines komen…

Welke tool(s) ga jij zeker gebruiken?

Vorige
Volgende