Storytelling

‘t Is een kunst, storytelling. Letterlijk, want wie denkt zomaar even een verhaal te schrijven en aan storytelling te doen heeft het mis. Stevig mis! Het is een constant proces van schrijven, opnieuw beginnen en herschrijven. Er kruipt veel tijd in. En terecht, want het ligt aan de basis van al je succesvolle marketing campagnes. En is zo dus ook het hart van inbound marketing.

Wat is storytelling?

wat is storytelling

 

In de brede zin van het woord is storytelling het schrijven of vertellen van een verhaal. Easy peasy? Nope. Concreet is het eigenlijk een volledig proces waarbij feiten en verhalen gebruikt worden om iets te communiceren met je doelgroep. Sommige verhalen zijn gebaseerd op waarheden, terwijl andere net verfraaid of geïmproviseerd zijn om de kernboodschap beter uit te leggen. 

Storytelling is al zo oud als de tijd en heeft een plaats in elke cultuur of maatschappij. En maar goed ook. Verhalen zijn een universele taal die iedereen – ongeacht dialect, afkomst of woonplaats – begrijpt. Ze stimuleren onze verbeelding en creëren een gevoel van gemeenschap, zowel bij de verteller als de ontvanger. 

Kan iedereen een verhaal vertellen? Absoluut! Toch zijn er mensen die dit naar the next level tillen. Ze verfijnen hun vertelvaardigheden op zo’n hoog niveau dat ze een storyteller worden namens hun organisatie, merk of bedrijf. Je kent ze ongetwijfeld: marketeers, content creators of PR professionals. Ze zijn meester over de tone of voice, ademen de why van het bedrijf en kennen hun doelgroep door en door.

Waarvoor gebruik je storytelling?

Dus waarvoor gebruiken we nu net storytelling? Om jouw verhaal te vertellen. Punt. Dit kan met verschillende redenen: 

  • Het stimuleren van de verkoop  
  • Ter vermaak van je doelpubliek  
  • Om informatie en kennis over te dragen 
  • Of gewoon om lekker een potje te stoefen 

Het zit zo dat je een verhaal kan vertellen dat opgebouwd is uit feiten, gegevens en statistieken. Je doelpubliek gaat perfect begrijpen waar het om draait. Maar het kan ook anders. Breng je emotie, gevoel en herkenning in je verhaal, dan grijp je jouw doelpubliek bij de keel en sleep je ze mee in jouw verhaal. Opnieuw: geen exacte wetenschap maar de kunst van het vertellen van jouw verhaal.

Het feitelijke aspect

Stel, je bent de eigenaar van een speelgoedfabrikant en krijgt de kans je idee te pitchen aan een nieuwe investeringsgroep. Opportuniteit: check. Je bereidt je voor met alle feitelijke gegevens, de omzet die jullie draaien en welke verschillende proceslijnen er lopen in jouw fabriek. De feiten: check. De investeerders weten nu exact wat jullie doen en hoe lang jullie het al doen. De hamvraag waar nog geen antwoord op gegevens is? Waarom. En dat maakt nu net het verschil. Ben je begonnen met jouw bedrijf omdat je vroeger samen met je vader speelgoedjes uit hout kerfde? Dat jullie deze op straat verkochten om op deze manier toch net rond te komen en het eten op tafel bracht? Vertel dit! Emotie: check! 

Het menselijke aspect

Beweer je een fantastisch bedrijf te hebben? Beloof je jouw investeerders rijk te maken? En gebruik je hiervoor slechts een paar kleurrijke grafieken en harde cijfers, dan is het moeilijk voor je investeerders om je te vertrouwen. Vertel je over je moeilijkheden, uitdagen en dagelijkse struggles waarmee je te maken hebt? Kaart je aan wat je challanges waren van de afgelopen jaren en vertel je jouw verhaal eerlijk? Dan week je emotie los bij die stijve investeerder met zijn zwarte aktetas, strakke das en strenge blik. Je verhaal wordt interessant, sentimenteel en menselijk. En daar draait het bij storytelling nu net om!

Meer weten over het definiëren van de why van je bedrijf?  Op basis van archetypes kan je dit mooi in kaart brengen. 

“People don’t buy what you do; they buy why you do it. And what you do simply proves what you believe”

Simon Sinek

Wat is goede storytelling?

Eigenlijk doen we ons hele leven al aan storytelling. Het zit in onze natuur en we starten ermee vanaf een erg jonge leeftijd. Let wel op: er is een verschil tussen storytelling en goede storytelling. Er is geen gouden handboek waarop jij je kan baseren zodat je een prachtig verhaal schrijft.

De 5 parameters van storytelling

Er zijn echter wel een aantal parameters die zorgen voor een geweldige vertel ervaring, zowel voor lezer als verteller. 

  1. Entertaining: Goede verhalen houden de lezer geëngageerd en geïnteresseerd. 
  2. Educatief: Goede verhalen wekken nieuwsgierigheid op en verbreden de kennis van de lezer.
  3. Universeel. Goede verhalen zijn herkenbaar voor alle lezers en maken gebruik van emoties en ervaringen. 
  4. Georganiseerd: Goede verhalen volgen een gestructureerde verhaallijn die de kernboodschap helpt overbrengen. 
  5. Memorabel: Goede verhalen zinderen nog een beetje na. 

De 3 componenten van storytelling

Naast deze 5 parameters zijn er ook 3 componenten die elk verhaal moet bevatten om ervoor te zorgen dat je doelpubliek alles zo goed mogelijk begrijp, wordt meegesleept en er emotie loskomt bij het horen of lezen van jouw verhaal. 

  1. Personnage
    Elk verhaal heeft minstens één personnage. Deze spilfiguur is de reden waardoor je publiek zich met het verhaal identificeert. Het is de brug tussen jou, als verteller, en de doelgroep. Kan het publiek zin in de schoenen van je personage verplaatsen? Dan zijn ze eerder geneigd over te gaan tot je call-to-action
  2. Conflict
    Het conflict is de manier waarop je personage omgaat met een probleem en zijn uitdaging overwint. Het roept emoties op en zorgt voor een connectie met het publiek omdat dit vaak gerelateerd kan worden aan de eigen leefwereld. 
  3. Oplossing
    Elk goed verhaal heeft een sluitend einde. Maar dit hoeft niet altijd een happily ever after te zijn. Het einde – de oplossing – moet je verhaal afronden, context bieden rondom het personage en je publiek oproepen tot een actie. De call-to-action. 

De verschillende soorten storytelling

Geschreven storytelling

Typisch verteld via een blog, geschreven artikel of een boek. Deze bestaan voornamelijk uit tekst en bevatten vaak ook enkele afbeeldingen ter verduidelijking. ‘t Is veruit de meest goedkope en gemakkelijke manier van storytelling omdat je enkel pen en papier of een tekstverwerker zoals Google Docs nodig hebt.

Gesproken storytelling

We gaven juist aan dat een geschreven verhaal de goedkoopste is, maar wat met gesproken storytelling. Daar heb je toch niets voor nodig? Fout! Om een gesproken verhaal kenbaar te maken aan de buitenwereld heb je vaak een setting én een direct publiek nodig. Denk maar een presentaties van grote kleppers op gigantische events. Het klinkt gemakkelijk, maar omdat dit ‘live’ gebracht wordt, gaat hier vaak een hoop training aan vooraf. Je boodschap moet vanaf de eerste keer goed zijn.

Audio storytelling

Het verschil met een gesproken verhaal? Audio storytelling is opgenomen. Dit voornamelijk onder de vorm van podcasts. Deze manier van storytelling wint steeds meer aan populariteit. We leven in een vluchtige wereld, waar we steeds minder tijd hebben en een steeds drukker leven leiden. Een podcast is een perfect medium om te multitasken en toch nog iets op te steken. Onderweg in de file bijvoorbeeld.

Digitale storytelling

Hipper dan ooit: je verhaal vertellen via sociale kanalen. Dit door middel van video’s, animaties, interactieve verhalen, beelden en zelfs games. Iedereen doet het, iedereen kan het en iedereen kijkt of leest het. Het is jammer genoeg ook de meest kostelijke manier van verhalen vertellen. Zeker als je een kwalitatieve video wilt maken of je verhalen wilt adverteren naar verschillende doelgroepen. Maar hou zeker in het achterhoofd: je kwaliteit is ondergeschikt aan de sterkte van je boodschap.

Storytelling vs storydoing

Een nieuwe trend in het medialandschap is storydoing. Grote merken zoals Red Bull en TOMS shoes steken hun concurrenten met een schouderlengte voorbij. Ty Montague legt uit: deze bedrijven versterken hun merk door hun verhaal te promoten door middel van actie in plaats van communicatie. Ze benadrukken de creatie van boeiende en waardevolle belevingen.

Het verschil tussen storytelling en storydoing?

Als je in contact komt met een bedrijf dat aan goede storytelling doet, wil je hier vaak al je vrienden over vertellen. Een storydoing bedrijf draait dit engagement om in een sterke loyaliteit. De acties, initiatieven en belevenissen worden voornamelijk via mond-aan-mond reclame verspreid en versterkt door de social media kanalen.

StoryBeing - StoryTelling - StoryDoing - StoryValue

Jan-Peter Bogers en Ron van Gils gaan nog een stapje verder. Als je een sterk merk wilt creëren, moet je hele bedrijf je verhaal ademen, vertellen en ernaar handelen. Het zorgt ervoor dat iedereen met zijn neus in dezelfde richting staat en zorgt voor de bewaking van de bedrijfsstrategie. Het verhaal van het bedrijf definiëren ze als het Oerverhaal. Zelf leggen ze het uit als volgt: “Een stevig en inspirerend verhaal dat de kern bevat waar je organisatie voor staat. Verleden, heden en toekomst komen erin samen: je oorsprong, je kracht, je ambities en je uitdagingen.” Herinner je je nog het begin van het artikel? We legden uit dat je de why van je verhaal moet benadrukken en best inspeelt op de emotie en het menselijke? Voila!

storybeing tunity

StoryBeing: je bent je verhaal

In deze fase onderzoek je wie bent als organisatie. Je verhaal is er al, gelukkig. Je moet het enkel weten te ontdekken, te definiëren en te onderhouden.

storytelling tunity

StoryTelling: je vertelt je verhaal

Goed, je verhaal is gedefiniëerd. Nu moet het uitgedragen worden: naar je medewerkers, je klanten en je partners. En misschien zelfs naar de hele wereld. Je zet het idee van je abstracte verhaal om in een beeldende een inspirerende versie.

storydoing tunity

StoryDoing: je doet je verhaal

Net zoals Ty Montague al vertelde zet je in storydoing je verhaal om naar acties. Hiermee maak je echt het verschil.

storyvalue tunity

StoryValue: Je waardeert je verhaal

Acties uitvoeren zonder het meten van je resultaten? Dat is dweilen met de kraan open. Zie het als een soort van bezinning of reflectie. Met deze resultaten kan je opnieuw aan de slag om je acties nog sprekender, effectiever en impactvoller te maken.

Een voorbeeld: Red Bull

Red Bull is een prachtig voorbeeld van StoryDoing. Ze halen de focus weg van hun product, en vestigen al de aandacht op de beleving, het verhaal en de actie. Met andere woorden: zij DOEN hun verhaal, zij vertellen het niet. In plaats van – net zoals hun concurrentie – hun product te tonen in de handen van een bekend persoon, gooiden ze het over een andere boeg. De tactiek van de competitieve en extreme sporten. 

Extreme sports

Een perfect voorbeeld hiervan is The Flugtag. Een competitie waarbij durvers zelf een ‘vliegend machine’ in elkaar steken, van een klif duiken en hopen dat het zo ver mogelijk geraakt. (Note: het machine heeft al dan niet vleugels.) De piloot heeft een GoPro op zijn hoofd die alles à la minute op beeld vastlegt. Het eindresultaat? Een crash in de oceaan, een lijf vol adrenaline en een mooie sponsordeal van Red Bull. 

Een andere magnifieke sponsoring die jullie waarschijnlijk allemaal wel kennen is de HALO sprong. Via een livestream kon de hele wereld meekijken hoe het record van de hoogste sprong van de stratosfeer van de aarde werd gebroken. De parachutist brak letterlijk de geluidsbarrière met zijn eigen lichaam toen hij naar de grond afdaalde. Spectaculair, toch?

Het voordeel voor Red Bull?

Red Bull doet aan extreme storytelling. Zij vertellen een verhaal over hunzelf, hun product en de mensen die hiermee geassocieerd zijn. Iedereen die van extreme sporten houdt, identificeert zich onlosmakelijk met het merk. En hup, we zijn weer bij StoryDoing. Red Bull heeft letterlijk een manier gevonden om een volledige groep mensen aan zijn merk te binden door middel van in te spelen op hun grote passie: extreme sporten. De enige effectieve link tussen Red Bull en extreme sporten? Niet zo opmerkelijk veel. Je hart gaat er sneller van slaan en je suiker- en cafeïne level klimt de hoogte in. Waarom identificeren deze durfallen zich hier dan toch mee? Extreem goede storytelling

Tunity. jouw partner in  
social media
design
digitale marketing
bedrijfsstrategie
development