De kracht van een Business Intelligence Dashboard (BI) voor jouw bedrijf.

Wat is een Business Intelligence Dashboard (BI)?

Met de digitalisering van zo goed als alle processen is er vandaag de dag enorm veel data beschikbaar. Voor ondernemingen die deze data toegankelijk maken, zou dit een enorme bron moeten zijn aan informatie waarop zij een slimme, strategische beslissing moeten kunnen maken.

Echter is de realiteit meestal anders. Veel bedrijven vinden het lastig om de juiste informatie op het juiste moment te vinden en in een duidelijk, visueel formaat. Bovendien worden meestal op zulke momenten de Excel sheets, PowerPoints en andere tools bovengehaald om alles in kaart te kunnen brengen.

Het voornaamste doel van een BI-tool (Business Intelligence dashboard) is om de beschikbare data te visualiseren en te vertalen naar hapklare informatie. Hierop kunnen de juiste strategische beslissingen genomen worden waardoor je als bedrijf enorme stappen kan zetten.

“ Met een Business Intelligence dashboard haal je het optimale uit je beschikbare data, visualiseer je dit op een aantrekkelijke manier en kan je de juiste strategische beslissingen nemen. “

De data van een Business Intelligence Dashboard

Data verzamelen is 1 ding, maar de juiste tools en programma’s beschikbaar hebben om kwaliteitsvolle data aan te bieden is een ander.


Een slim Business Intelligence Dashboard haalt daarom haar data uit jouw CRM & ERP systeem, je marketingprogramma’s en zelfs je online kassasysteem. Maar daar stopt het niet, denk ook aan klantentevredenheids software, Ticketing systemen en online support tools.

De data wordt vervolgens allemaal samengebracht in een overzichtelijke bron van informatie zodat jij via handige templates, of volledig zelf, de nodige rapporten en visualisaties kan maken.

Nog geen CRM of ERP-systeem in werking? Neem dan contact met ons op voor een strategische sessie op maat van jouw bedrijf.

Het belang van een BI-dashboard voor jouw bedrijf

BI-oplossingen helpen jou om beschikbare gegevens om te zetten in informatie waarmee je operationele en strategische beslissingen kunt nemen en onderbouwen. Zodoende kan je de juiste optimalisaties doorvoeren in je bedrijfsprocessen en strategie.

Business Intelligence Dashboard voorbeelden

Wil je concrete voorbeelden zien van digitale dashboards in de praktijk? Die ontdek je hier:

Voordelen van een BI-Dashboard en hoe het jouw onderneming kan helpen

  1. Neem de juiste beslissingen, gebaseerd op de actuele situatie en beschikbare data.
  2. Standaard dashboards voor specifieke sectoren en vakgebieden.
  3. Maak niet langer rapporten in PowerPoint, excel of andere tools en bespaar tijd.
  4. Jouw data is beschikbaar op elk moment van de dag en toegankelijk op elk apparaat.
  5. Klantgedrag analyseren en opportuniteiten detecteren.
  6. Trends in de markt identificeren.
  7. Maak efficiëntere analyses waarin alle bedrijfsgegevens worden gecombineerd.
  8. Gebieden of manieren identificeren om winst te vergroten.

“ One dashboard to rule them all”

Een geoliede machine tussen sales, marketing, customer support, voorraad & zelfs logistiek? Dankzij een sterk en doordacht BI-dashboard kan het allemaal!

Overzicht: de meest gebruikte software om een Business Intelligence Dashboard mee te bouwen

 

Platform
Omschrijving
Url
Microsoft Power Bi
Zet gegevens om in kansen. Stimuleer betere zakelijke beslissingen in uw organisatie met Microsoft Power BI.
https://powerbi.microsoft.com/nl-nl/
Tableau
Benut de kracht van jouw data. Ontketen het potentieel van je medewerkers. Kies het analytics-platform dat de wereld van de business intelligence radicaal heeft veranderd. Kies Tableau.
https://www.tableau.com/nl-nl
Board
De toekomst van beslissingsnemen op basis van data. Analyseer, simuleer, plan en voorspel. Alles in 1.
https://www.board.com/en
Afas
Met BI van AFAS verzamel je de interne en externe bedrijfsinformatie. Hieruit ontstaat cruciaal inzicht in de prestaties van jouw bedrijf, wat je concurrentievoordeel oplevert!
https://www.afas.be/
Domo for BI
Beheer je bedrijf met een ongelofelijke snelheid en onderbouwde data.
https://www.domo.com/roles/bi

Welke je ook kiest, vergeet niet even verder in de toekomst te kijken. Waar wil je staan in één, vijf of zelfs tien jaar? Hou hier zeker rekening mee bij de opzet van je webshop. Indien je snel wil schalen kan je best kiezen voor een platform dat je in de toekomst gemakkelijk kan aanpassen naar het volume, de functionaliteiten en het gamma die dan van toepassing zijn.

Welke dashboards kan je allemaal bouwen?

Dit is afhankelijk van de software die je gebruikt, uiteraard is het belangrijk dat je kijkt naar de noden van jouw bedrijf en vervolgens de juiste dashboards opstelt.

Weet je niet elke noden jouw bedrijf heeft? Wij komen dit graag toelichten in een strategische workshop. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een strategische sessie die je bedrijf klaarstoomt voor de toekomst.

In de meeste gevallen werken we met bedrijven die minstens de volgende dashboards nodig hebben om strategische beslissingen te kunnen maken op basis van hun data.

Marketing Intelligence Dashboard

Hoe lopen de marketing acties ten opzichte van het gespendeerde budget? Is er ruimte voor groei en brengt de investering effectief op? Dat zijn de vragen die jouw Marketing Intelligence dashboard moet kunnen beantwoorden.

Sales Intelligence Dashboard

Dit dashboard geeft je in 1 oogopslag de gerealiseerde verkoopcijfers mee, de verstuurde offertes en de prospecten die het salesteam in hun pipeline hebben zitten. Per periode en per verkoper, of per dienst of product. 

Stel je voor dat je in enkele seconden kan zien bij welke prospect of sale er nog wat ondersteuning nodig is om het contract binnen te halen?

Financieel Intelligence Dashboard

Het Financieel Dashboard geeft je meteen inzicht in al je belangrijke cijfers op het gebied van cashflow, bruto-marges, liquide middelen en omzet. Bovendien moet het je een duidelijk overzicht bieden op de openstaande betalingen, verstuurde facturen en transacties. Koppel er tot slot nog de klanten aan zodat je meteen weet bij welke klanten je de meeste rappels moet sturen om toekomstige beslissingen te kunnen nemen die onderbouwd zijn door data.

HR Intelligence Dashboard

Een HR intelligence dashboard geeft je meer inzicht in alle cijfers omtrent je personeel. Daarnaast toont het in de beste gevallen ook de HR-processen die nodig zijn om te meten. Denk daarbij aan onboarding trajecten of een gedetailleerde instroom en uitstroom van je personeel alsook de bezetting per afdeling. Tot slot is het ook aangeraden om een overzicht te maken van de vakantieregeling per afdeling of dienst zodat je deze op elkaar kan afstemmen.

Zit productie op schema met de aankomende zomer? Zijn er voldoende verkopers op de baan? Hoe zit het met de werkdruk van boekhouding? Jouw HR intelligence dashboard biedt antwoord!