Performance marketing is een redelijk nieuwe term is het marketinglandschap, hoewel het nochtans vrij simpel is.
Performance marketing is een discipline in de marketing waarbij een advertiser enkel betaalt voor de resultaten of doelen die ze behalen. Die doelen hebben vaak te maken met het verkrijgen van een actie van de beoogde klant en kunnen een inschrijving, een aankoop, een like, enzovoort zijn. Het zijn beslissende factoren om te bepalen of een campagne al dan niet succesvol is. De data die verzameld wordt door een trackingsysteem dat klikken, abonnementen, verkopen of conversies in realtime opslaat.
Kortom, bij performance marketing betaal je enkel voor resultaten, niet voor impressies.
Iedereen zou moeten inzetten op performance marketing! Elke business moet focussen op de bottom line om rendabel te blijven, en dat is net de sterkte van performance marketing. Met een goed opgezette performance marketing weet je (bijna) exact hoeveel euro je marketingacties je opleveren.
In performance marketing krijg jij als adverteerder de macht terug in handen. Jij bepaalt de actie en betaalt enkel als de actie voltooid is, of dat nu een lead, verkoop of inschrijving is.
Het grootste voordeel van performance marketing is dat het 100 procent meetbaar is. Dankzij de nieuwste technologieën en de geavanceerde advertentieplatformen worden al je campagnedata bijgehouden.
Naast een betere tracking van je resultaten is performance marketing ook gefocust op de return on investment (ROI), wat minder risico’s impliceert.
De klassieke CPM- en CPC-modellen (Cost Per Mille & Cost Per Click) hebben een vage relatie met de verkoopcijfers. Ze geven je een prijs per vertoning of per klik, maar je weet nooit exact hoeveel mensen je product of dienst hebben gekocht.
Het meten van je performance marketing laat je toe om je campagnes voortdurend te optimaliseren. Als je weet dat bepaalde acties betere resultaten opleveren, geef je die acties een boost door het budget te verhogen. Tegelijkertijd zet je de minder converterende campagnes op een lager budget, pauzeer je ze of zet je ze volledig uit.
De technologie stelt je in staat om je resultaten in realtime te meten en je campagnes continu te controleren, te verfijnen of te stoppen.
Doordat je exact weet hoeveel je campagne gekost heeft en hoeveel je eruit haalt, kan je jouw advertentiebudget veel efficiënter en gerichter besteden.
Die doelen kunnen van alles zijn, van leads tot verkoop. Een paar voorbeelden: 1.000 verkochte producten met een gemiddelde waarde van € 50, of 5.000 downloads van een formulier met een verkooppercentage van 20 procent. Op die manier kan je jouw ROI eerlijk en gericht beoordelen.
Performancemarketingstrategieën laten hun enorme potentieel zien door de verscheidenheid aan online kanalen die je hiervoor kan gebruiken: social media advertenties, Google Ads, e-mailmarketing, contentmarketing en/of Display Ads…
Je moet niet langer investeren in campagnes zonder te weten wat de resultaten zullen zijn. Met performance marketing is het risico minimaal en kan je inschatten hoeveel een campagne je zal kosten.
Je ROI meten is de sleutel van succesvolle, digitale marketing. Er zijn verschillende manieren om de prestaties van je campagnes te volgen, zowel betalende als gratis marketinginstrumenten.
Neem niet te snel beslissingen op basis van de ROI van je campagne. Geef je campagnes voldoende tijd om data te verzamelen. Het is onmogelijk om een campagne te optimaliseren op basis van onvoldoende data.
Metric | Staat voor | Betekenis |
---|---|---|
CPL | Cost Per Lead | Kost om een lead te genereren. Een lead is een persoon die interesse getoond heeft in je product of dienst door een vooraf bepaald doel te bereiken. |
CPA | Cost per Acquisition | Totale kosten om één betalende klant op campagne- of kanaalniveau te werven. |
LCR | Lead Conversion Rate | Het percentage leads dat geconverteerd is naar sales. |
ROAS | Return On Ad Spend | Het rendement van een investering in advertenties. |
ROI | Return on Investment | De verhouding tussen de opbrengsten en de kosten. ROI wordt uitgedrukt in een percentage en meet de financiële toegevoegde waarde ten opzichte van de kosten. |
Om te beginnen met het optimaliseren van je marketinginspanningen en het maximaliseren van je resultaten stellen wij de volgende aanbevelingen voor.
Of het nu gaat om het genereren van leads of het verkopen van producten, het is super belangrijk om vóór de lancering van een campagne de doelen te bepalen. Niet enkel uit een analysestandpunt, maar ook voor de advertentieplatformen is het belangrijk en noodzakelijk om op voorhand je doelen te bepalen.
Meet zorgvuldig elk van je kanalen en identificeer de hoogste conversieratio om je budget tot in de puntjes te verdelen.
Komen de meeste mensen op je site via een Facebook-post, een Instagram-verhaal, een tevreden familielid die het je aanbeveelt, of nog anders? Hoe zijn ze bij je website gekomen? Als je precies weet welk kanaal de meeste verkopen aantrekt, kan je het optimaliseren om je resultaten te verbeteren.
We onderzoeken de markt, de concurrentie en de trends, en ontdekken zo de beste strategie om je ideale klant te benaderen. We zoeken uit waar én wanneer we dat best doen, en welke assets jij nodig hebt om te scoren.
Om te weten wat er met je merk gebeurt, ben je verplicht om alle kanalen te integreren. Zo kan het ontvangen van een leuke e-mail een gebruiker triggeren om dit op sociale media te posten. Dat kan op zijn beurt anderen beïnvloeden over je merk. Vergeet ook niet hoe vaak mensen tegenwoordig switchen tussen smartphone, laptop en tablet.
Retargetting is een van de belangrijkste elementen voor het optimaliseren van je performance marketing. Aangepaste banners en persoonlijke e-mailcampagnes kunnen je enorm helpen om de impact te maximaliseren en de resultaten tot in het kleinste detail te meten, dus maak er het beste van.
“When performance is measured and reported,
the rate of improvement accelerates.“
Succesvolle performance marketeers weten waar ze op moeten focussen en waar ze tijd en middelen in moeten investeren in 2021.
Van een afnemend Facebook-bereik, over toenemende kosten van Google-advertenties, tot afnemend organisch bereik op Instagram, één ding is zeker in het steeds veranderende online marketinglandschap: algoritmes zullen nooit hetzelfde blijven. Daarom is het zeer riskant voor jou als merk om sterk afhankelijk te zijn van de verkoop van één enkel platform dat je niet bezit (bijvoorbeeld Instagram). Door te veel eieren in een bepaald mandje te leggen, word je kwetsbaar voor willekeurige veranderingen door advertentieplatformen.
Met alle nieuwe, innovatieve platformen die vandaag de dag beschikbaar zijn (bijvoorbeeld TikTok, Instagram Reels en Clubhouse), is het gemakkelijk om afgeleid te worden en je marketingdoelstellingen uit het oog te verliezen. Het is niet omdat de platformen nieuw en leuk zijn, dat we ze mogen blijven gebruiken zonder dat het resultaten oplevert. Hoewel het verstandig is om voortdurend te experimenteren met de nieuwste en grootste functies om een voorsprong op de concurrentie te krijgen, kan te veel doen, leiden tot een afnemend rendement.
In plaats daarvan zet je best een respectabel deel van je budget opzij voor nieuwe mogelijkheden, terwijl je nog steeds een groter bedrag investeert in bewezen platformen, tactieken en technieken. Het is waar dat content king is, maar alleen als het gemeten en gebruikt kan worden om resultaten te genereren, hetzij op de korte termijn of op lange termijn. In 2021 en de jaren daarna zullen er nog steeds een heleboel productupgrades en platformen op de markt komen, dus blijf gefocust en berekend op jouw performancemarketingstrategieën.
Het succes van jouw performancemarketinginspanningen is nauw verbonden met de mogelijkheid om die data toe te passen in voorspellingen voor toekomstige reclamecampagnes. Op dit moment hebben performance marketeers enorme hoeveelheden data tot hun beschikking, maar we zien dat niet iedereen weet hoe ze die optimaal kunnen benutten. Big data is cruciaal voor marketeers omdat het een enorm potentieel heeft om eerder onbenutte inzichten te gebruiken voor bedrijfsontwikkeling.
Om ruwe data te vertalen naar iets waardevols, hebben marketeers BI-tools nodig. Daarom voorspellen wij dat de toonaangevende BI-tools, zoals Google Data Studio, Power BI, Oracle BI, Tableau, enzovoort nog meer aan populariteit zullen winnen.
Social Ctrl