september 13, 2023

Het verkopen en kopen van bedrijven: traditionele waardebepaling en het cruciale belang van toekomstperspectief

De ondernemingswereld is continu in beweging, met bedrijven waarbij de aandeelhoudersstructuur volledig of deels verandert. Van start-ups tot gevestigde ondernemingen, elke overdracht vereist een grondige evaluatie, die zowel traditionele waarderingsmethoden als moderne digitale aspecten omvat. Hier duiken we diep in het samenspel van cijfers, percepties en de belangrijke rol van aandeelhoudersstructuur.

Tellen op rekenmachine
Tellen op rekenmachine

Traditionele waardebepalingsmethoden: een diepe duik

De waardebepaling van een bedrijf is een complex proces, waarbij diverse benaderingen en methoden worden gebruikt om tot een zo nauwkeurig mogelijke inschatting te komen van wat een onderneming echt waard is. Binnen de traditionele waardebepalingsmethoden onderscheiden we drie vooraanstaande methoden. Elk van deze methoden biedt een uniek perspectief en benadert de waardebepaling vanuit een eigen invalshoek.

 

 1. Discounted cashflow (DCF) methode: een robuuste waarderingsbenadering
  De DCF-methode biedt een doortastende blik op de intrinsieke waarde van een bedrijf door zijn toekomstige geldstromen te evalueren. Typisch wordt deze methode toegepast over een periode van drie tot vijf jaar. Het baseert zich op het businessplan van de onderneming en alle relevante beschikbare data. Financieringskosten en dividenduitkeringen worden buiten beschouwing gelaten, zodat de ‘vrije kasstromen’ overblijven. De focus op toekomstige kasstromen maakt de DCF-methode betrouwbaar en waardevol, vooral voor banken die geïnteresseerd zijn in toekomstige cashflows.Het is raadzaam om dit te bespreken met je boekhouder of fiscalist. Als zij dit liever niet zelf uitvoeren, dan kun je altijd bij ons terecht voor deskundig advies.
 2. EBITDA waardering: wat is EBITDA en hoe wordt het gebruikt?
  EBITDA staat voor ‘Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization’. Het geeft een beeld van de operationele winstgevendheid van een bedrijf, onafhankelijk van factoren zoals rente, belastingen, afschrijvingen en amortisaties.Voor waarderingsdoeleinden wordt vaak een multiple toegepast op de EBITDA. Deze multiple varieert afhankelijk van de sector waarin het bedrijf actief is, evenals andere bedrijfsspecifieke en marktgerelateerde parameters. Waarderingsdata is vaak beschikbaar in digitale boekhoudsystemen zoals Yuki of Winbooks.
 3. Vergelijkbare bedrijfsanalyse
  Door te kijken naar recente verkopen en beursnoteringen van vergelijkbare bedrijven kan men een benchmark vaststellen voor waardering.

Het belang van het vervangbaar maken van de eigenaar

Continuïteit van een bedrijf is cruciaal. Investeerders of kopers zoeken naar bedrijven die niet sterk afhankelijk zijn van een sleutelfiguur. Onafhankelijk functioneren is een indicator van stabiliteit en groeipotentieel.

Toekomstperspectief en online aanwezigheid: het moderne evaluatiekader

Toekomstperspectief is sterk verbonden met online aanwezigheid.

 • Digitale Voetafdruk: Websites, social media-profielen en online beoordelingen zijn essentieel.
 • Engagement en Interactie: Regelmatige updates en respons zijn cruciaal.

Investeerders zijn bijzonder aangetrokken tot ondernemingen die een opwaartse groeitrend vertonen, vergezeld van positieve indicatoren en consistente patronen die dergelijke groei ondersteunen.

Het gecombineerde evaluatieproces

De combinatie van traditionele en moderne aspecten biedt een uitgebreid beeld van de waarde van een bedrijf. Een investeerder of koper zoekt naar een hoger rendement op zijn investering dan bij traditionele beleggingen.

 

Het verkopen en kopen van bedrijven vereist diepgaande financiële analyse en begrip van digitale trends. Een strategische partner zoals Tunity speelt hierbij een cruciale rol door de verbinding te leggen tussen beide waarderingsmethoden.

 

Zoek je strategisch inzicht of wil je graag meer informatie over dit onderwerp? Fabio en het Tunity-team staan klaar om je te ondersteunen!

Vorige
Volgende