juli 29, 2021

Instagram Reels: 5 tips and tricks voor de perfecte video

Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord van de razend populaire app TikTok. Eenmaal je de app opent, kan je urenlang scrollen tussen korte, muzikale en creatieve video’s. En dan hebben we het nog niet over de virale dansjes gehad! Gezien de enorme, wereldwijde populariteitsgroei is het niet vreemd dat ook andere apps zich laten inspireren. Zo lanceerde Instagram vorig jaar een nieuwe functie: Instagram Reels. Een nieuwe manier om een groot publiek te bereiken via een dynamische weg.

 

Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen of welke voordelen dit kan hebben? Kom het hier allemaal te weten! Wij leggen je stap per stap uit hoe je aan de slag gaat bij het maken van de perfecte Reel.

Instagram Reels mockup
Instagram Reels mockup

Wat is Instagram Reels?

Instagram Reels is te vergelijken met TikTok en geeft je de mogelijkheid om korte video’s van 15 of 30 seconden te maken en vervolgens meteen te delen op je feed of story. Kort, maar krachtig! Het is daarom dus belangrijk om de aandacht van de kijker meteen vast te grijpen. Dit doe je door effecten, muziek en filters toe te voegen om zo je boodschap op een leuke manier over te brengen naar je doelgroep.

 

Een nieuwe feature is altijd leuk ‚Äď wij zijn alvast fan ‚Äď maar hoe begin je eraan en hoe zet je dit succesvol in voor je bedrijf?

De voordelen van Instagram Reels voor je bedrijf

Videocontent is belangrijker geworden dan ooit tevoren. Doordat het een relatief nieuwe functie is binnen Instagram, doet de app er alles aan om jouw video’s een extra boost te geven. Het algoritme reageert namelijk anders op Reels dan op een gewone post.

 

Dat betekent dat je langer verschijnt in de feed van de gebruikers en dat je op de Explore-pagina terecht kan komen. Zo word je niet enkel door je volgers meer gezien, maar ook door mensen die jou niet volgen. Meer zichtbaarheid en dus ook meer kans om viraal te gaan!

 

Als bedrijf moet je steeds innovatief blijven en inspelen op de laatste socialmediatrends. Instagram Reels is hiervoor een goede optie om niet enkel een groter publiek te bereiken, maar op die manier zorg je ook voor afwisselende en opvallende content voor je doelgroep.

 

Zo kan je op een originele en creatieve manier je doelgroep kennis laten maken met je bedrijf en laten zien wat je te bieden hebt. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een productvideo of een tutorial om jouw diensten uit te leggen.

 

Bij het maken van Reels is het belangrijk om je voldoende te onderscheiden van je concurrenten en goed na te denken over je plan van aanpak. Zit samen met je team om te brainstormen hoe je Instagram Reels optimaal kan inzetten binnen je bedrijfsstrategie en haal er heel wat voordelen uit!

Maak de perfecte Reel in slechts 5 stappen

Gelukkig heeft Instagram het ons zo makkelijk mogelijk gemaakt om een Reel te cre√ęren. Vooraleer we aan het echte werk beginnen, is een goede voorbereiding essentieel.

1. Ga op zoek naar inspiratie

In het begin kan het wat zoeken zijn welke video’s je juist moet maken. Om inspiratie op te doen kan je TikToks of Reels bekijken van andere personen of bedrijven die binnen dezelfde branche vallen. Maak gebruik van bestaande trends en geef er een draai aan zodat het binnen jouw bedrijf past. Leuke onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

  • Behind the scenes¬†van je bedrijf op een¬†veelgebruikt liedje
  • Stel¬†jezelf en je team¬†voor, in de vorm van een¬†trending¬†dansje
  • Demonstratie¬†van je product, vooral van je¬†Unique Selling Proposition¬†(USP) die cool genoeg is voor dit jeugdige platform
  • Deel jouw beste¬†tips¬†om anderen iets te leren

TIP:  Denk na over je doelgroep en hou die in het achterhoofd bij het maken van Instagram Reels. Zo zorg je steeds voor relevante content.

2. Maak een planning

Door een planning te maken heb je meteen een duidelijk overzicht welke Reels je wanneer gaat posten en het helpt je alles beter te organiseren. Denk na over het aantal posts per week en welke dagen/uren hiervoor optimaal zijn. Zo blijf je consistent posten voor je volgers.

3. Leef je uit!

Het belangrijkste bij het maken van Instagram Reels is dat je er plezier in hebt. Wees jezelf en laat je persoonlijkheid zien, dit wekt vertrouwen op bij je kijkers. In het begin is dit misschien wat onwennig, maar hoe meer je oefent hoe comfortabeler je voor de camera staat.

 

Je kan ervoor kiezen om spontaan aan de slag te gaan met je smartphone bij het filmen van Instagram Reels. Hiervoor ga je naar de Instagram-startpagina en klik je op het plusteken rechtsbovenaan. Duid vervolgens onderaan Reels aan en begin te filmen.

 

Een andere manier is om eerder gemaakte video’s of foto’s van je galerij te uploaden of in een editing app te bewerken. Je kan nadien de bewerkte video handig uploaden in Instagram Reels.

4. Start editing

Nu is het tijd om je video om te vormen tot één geheel. Je kan hiervoor gebruikmaken van de verschillende bewerkingstools die de functie aanbiedt:

  • Kies de¬†lengte¬†van je Reel (15 of 30 sec.)
  • Voeg¬†muziek¬†toe
  • Pas eventueel de¬†snelheid¬†van je video aan
  • Kies uit verschillende¬†effecten¬†zoals AR-filters en stickers
  • De¬†timer¬†is handig voor als je zelf een video wilt maken zonder je gsm vast te moeten houden

TIP: Zet tekst bij je Reel. Sommige mensen kijken zonder geluid en zo maak je ook voor hen visueel duidelijk waarover de video gaat. Gebruik hierbij de kleuren en huisstijl van je branding om herkenbaar te blijven.

  • Tot slot kies je een passende omslagfoto. Dit is het eerste beeld dat je kijkers te zien krijgen wanneer je je Reel uploadt. Dit kan ook een vooraf bewerkte foto zijn zodat hij beter in je feed past.

Een tweede optie is om je video te bewerken in bewerkings apps zoals InShot, mojo en VLLO. Hierin kan je handig verschillende foto’s en video’s toevoegen en die bewerken met effecten. Nadien duid je de video aan uit je galerij, voeg je de muziek toe en je Reel is klaar om te delen.

TIP: Maak je omslagfoto in een photo editing app en zet die achteraf in je Reel. Zo zorg je ervoor dat elke video binnen de stijl van je profiel past.

5. Deel op je profiel

Nu je je Reel af hebt, kan je een caption en hashtags toevoegen. Hashtags zijn een ideale manier om gevonden te worden door mensen die jou nog niet volgen. Let er wel op dat de hashtags die je toevoegt relevant zijn en passen bij de Reel die je gemaakt hebt.

 

Je kan er onder meer voor kiezen om je Reel te delen op de Reels feed, je verhaal of je eigen feed. Dit is zeker aan te raden als je wilt zorgen voor een groot bereik. Via deze weg kan je namelijk op de Explore-pagina terechtkomen waar ook mensen die jou niet volgen je video te zien krijgen.

Ga zelf aan de slag!

Instagram Reels is een leuke en creatieve functie die veel mogelijkheden biedt voor jou en je bedrijf. Iedereen kan Reels maken, dus jij ook! Experimenteer en wie weet gaan die van jou wel viraal!

Vorige
Volgende