april 8, 2022

Je merk beschermen? Dat kan dankzij merkregistratie

Doorheen de jaren hebben wij bij Tunity veel merken over de vloer gekregen. Veel van hen waren niet voorbereid op het succes dat hen te wachten stond. Daarom is het belangrijk om je merk te beschermen. Maar hoe doe je dat nu precies? Simpelweg door je merk te laten registreren. Wist je trouwens dat je onderneming mogelijk in aanmerking komt voor de kmo-subsidie van de Europese Unie? Hierdoor kan je tot 2250 euro besparen.

Geen zorgen, je staat er niet alleen voor. Wij kunnen jouw onderneming bijstaan op juridisch vlak.

Post-it merkregistratie
Post-it merkregistratie

Dankzij merkregistratie gaat niemand met jouw idee aan de haal

Behoed je merk van diefstal. Iedere onderneming heeft er belang bij om haar intellectuele eigendom te beschermen, zeker in dit digitale tijdperk. De wetgever wil hiermee ondernemers aanmoedigen om hun creatieve en innovatieve ideeën om te zetten in de praktijk. Door je merk te registreren zorg je ervoor dat niemand ermee kan gaan lopen zonder jouw toestemming. Sterker nog, dit is de enige wettelijke manier om je merk te beschermen.

 

Wat is een octrooi?

De website Vlaanderen.be omschrijft een octrooi als volgt: “Een octrooi (ook wel patent genoemd) is een exclusief recht op een uitvinding waarmee je een ander kunt verbieden de uitvinding commercieel toe te passen in een bepaald rechtsgebied, gedurende een bepaalde periode. Een octrooi kan op Belgisch, Europees of internationaal niveau.”

Welk voordeel haal je als ondernemer uit merkregistratie?

Je merk laten registreren lijkt misschien veel werk, maar is absoluut geen verloren moeite. Niet alleen zorg je er op deze manier voor dat niemand zonder jouw toestemming met je idee aan de haal kan gaan, tegenwoordig kan je aanspraak maken op een subsidie.

 

Het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) verleent financiële steun om jouw merk te laten registreren. De voorwaarde is dat je onderneming voldoet aan de Europese kmo-definitie. In 2022 kan je organisatie dus een subsidie voor intellectuele eigendommen ontvangen. Deze subsidie bestaat uit twee vouchers.

Voucher 01

voorziet in een subsidie van maximaal 1.500 euro voor een IP-scan en/of de taksen voor merken en modellen. De volgende activiteiten komen hiervoor in aanmerking:

  • 90%: terugbetaling van de kosten van een IP-scan
  • 75%: terugbetaling van taksen voor merken en modellen op regionaal, nationaal en EU-niveau
  • 50%: terugbetaling van taksen voor merken en modellen buiten de EU
  • 50%: terugbetaling van taksen voor octrooien op nationaal niveau

 

Voucher 02

voorziet in een terugbetaling van maximaal 750 euro van taksen voor octrooien op nationaal niveau.

Hoe vraag je eenvoudig de subsidie voor merkregistratie aan?

Je bent nu helemaal mee waarom je merk registreren zo belangrijk is. Goed, dan volgt nu de aanvraag voor je subsidie. Hoe gebeurt dat juist?

1. Account aanmaken

De aanvraag voor je subsidie begint bij het aanmaken van een account op https://euipo.europa.eu/sme-fund/nl/user/login. Wanneer je profiel in orde is, kan je het formulier invullen.

2. Ontvangst van de voucher

Wanneer de subsidie is toegekend, ontvang je een voucher. Deze moet je binnen de 4 maanden activeren.

3. Registratie aanvragen

Je hebt 4 maanden de tijd om je IP-scan, merk-, model- en/of octrooiregistratie aan te vragen.

4. Terugbetaling aanvragen

Nadien kan je de terugbetaling aanvragen via het terugbetalingsformulier.

"First come, first served."

Let op, vraag deze subsidie aan voor 16 december 2022. Daarbij geldt het principe “wie het eerst komt, eerst maalt”. Het fonds heeft geen onbeperkt budget, dus wacht zeker niet tot de laatste dag.

 

Hulp nodig bij je aanvraag? Wij helpen je graag op weg met je succesvolle brand.

Vorige
Volgende