oktober 2, 2020

Tunity Thoughts: nieuwe Facebook- en Instagram-layout features

Facebook innoveert graag op vlak van speelsheid. We kregen al verschillende updates voor het posten van tekst en afbeeldingen, maar sinds kort is er weer een nieuwe feature verschenen: de post layout!

Tunity socials mockup
Tunity socials mockup

What's new: Facebook post layout

Voorgeschiedenis

Met miljoenen gebruikers over de hele wereld is Facebook een van de grootste socialemediaplatformen.

 

Momenteel is Facebook aan het testen om meer betrokkenheid te genereren door nieuwe layouts toe te voegen aan hun posts. Facebook experimenteert altijd met manieren om visuele elementen nog aantrekkelijker te maken.

 

Een beetje voorgeschiedenis van de layout opties:

Updates:

  • 2016: Gekleurde achtergronden in tekstuele posts
  • 2017: Gekleurde teksten en achtergrond voor opmerkingen
  • 2019: Video en 360-gradenopties voor profielfoto‚Äôs, en nog veel meer

Wat is er nu juist veranderd?

Met deze layoutfunctie kan je nu verschillende presentatiestijlen kiezen voor je posts. Wanneer je een post maakt met meerdere afbeeldingen, kun je nu kiezen uit vier verschillende layouts.

Zoals je ziet in de afbeelding hierboven, geeft de nieuwe optie ons verschillende presentatiemogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om een bepaalde kenmerkende afbeelding in het licht te zetten, of je bericht een meer dynamische stijl te geven. Ook een gekleurde achtergrond is nu mogelijk. Alles is afhankelijk van hoe jij je post vorm wilt geven!

Hoe gebruik je het?

Heel simpel! Je upload meerdere foto’s in één post, kies een indeling en schrijft er iets bij. Houd er wel rekening mee dat je minstens vier afbeeldingen moet kiezen!

Instagram volgt met nieuwe story layouts

Ook voor de Instagram Stories ging Facebook van start met iets nieuws: een nieuwe camera-update met templates. Ze lanceerden een nieuw templateformaat voor de ‚ÄúCreate‚ÄĚ-optie (of ‚ÄúMaken‚ÄĚ in de Nederlandstalige applicatie). In Create vind je alle verschillende, creatieve tools die er beschikbaar zijn.

Wat Tunity hierover denkt...

De nieuwe features zijn gemakkelijk te gebruiken en geven een leuke extra aan je post. Natuurlijk zijn er ook enkele minpuntjes aan verbonden. De Facebook-postlayout werkt voorlopig enkel op mobiel. Een nieuwsoverzicht op desktop ziet er vaak saaier uit, het geeft een leuke beleving aan je posts dus hopelijk volgt desktop ook snel!

 

Ook kan je niet kiezen in welke volgorde, noch in welke grootte je afbeeldingen weergeven worden. Als de afbeeldingen bijvoorbeeld niet mooi in de verticale blokjes passen, kan je best een andere kiezen.

 

Met een beetje geluk werken ze deze feature uit met iets meer details, en zal Facebook er binnenkort weer wat fleuriger uitzien.

 

Ook de Instagram-camera-update is leuk, maar voorlopig nog heel onbekend. Persoonlijk denk ik dat die niet zo vaak gebruikt zal worden, omdat er weinig templates zijn en je de vragen niet zelf kan kiezen.

 

Samen met Instagram zal Facebook binnenkort nog meer layoutopties uitrollen. Wij zijn alvast benieuwd!

 

Vorige
Volgende