12 januari 2019
More is more, of net niet? In 2020 zie je alleen maar meer. Meer data, meer video, meer AI en meer wetgeving. Des te belangrijker om de kern van je bedrijf niet uit het oog te verliezen. Met archetypes ontdek je je ware aard, en het pad naar het beloofde land. Het verbaast dus niet dat dit de basis is van alles wat je doet. De kern van je bestaan.
Arche-wat? Je kan een archetype eigenlijk bekijken als een soort oermodel. Iets dat diep vanbinnen zit, en aan de basis ligt van alle uitingen van jou als persoon, of als bedrijf. Carl Jung zag het als de kern van je psyche. Aangeboren, onbewuste én universele ideeënpatronen die je ontwikkelt naarmate je ouder wordt. Dat principe geldt ook voor een merk op zich. Ieder merk heeft een bestaansreden, een fundament waarop het gebouwd werd.
Je archetype bevat je sterkste krachten, maar ook ineens je grootste zwaktes.
Het archetype van je merk is dus meteen de kern van je verhaal. Het werkt op dezelfde manier als je persoonlijkheid, gevuld met waarden, normen en is verbonden aan een bepaalde cultuur. Dat gaat verder dan je looks of de manier waarop je communiceert. Het archetype van je bedrijf bepaalt mee het ‘waarom’ van je onderneming, en heeft daardoor invloed op je manier van werken, Key Performance Indicators (KPI’s), het type mensen dat bij je werkt. Het bevat je sterkste krachten, maar ook ineens je grootste zwaktes.
Als je hier al iets verder over nagedacht hebt, besef je ook meteen dat zo’n archetype enorm belangrijk is voor de emotionele connectie tussen je merk en je klanten. Net zoals je het wél of niet kunt vinden met iemand uit je directe omgeving, is dat voor bedrijven net hetzelfde. Als jouw waarden als persoon totaal niet passen bij een merk, zal je ook niet snel klant worden van dat merk. Het gaat dus over strategie, maar ook over psychologie.
We zeiden het eerder al: als jij niet weet wie je bent, hoe kan je dan verwachten dat anderen meegaan in jouw verhaal? Het is dus cruciaal om jouw ware aard te ontdekken, en op basis hiervan een duurzame strategie voor de toekomst te bepalen. En dat geldt des te meer in de digitale samenleving van morgen.
Jij bent continu verbonden met de wereld. Altijd up-to-date. Met één klik op de knop krijg je toegang tot een oneindige koffer vol informatie. Té veel informatie, die continu zorgt voor afleiding en je wegtrekt van wat écht telt. Het lijkt dat het leven als consument er zo makkelijker op wordt, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Integendeel.
Word je als consument afgeleid door iets dat niet relevant is? Door iets dat niet bijdraagt tot je eigen, persoonlijke groei, op welke manier dan ook? Dan geraak je gefrustreerd. Bewust én onbewust, en dat zorgt voor problemen.
De consument verlangt meer en meer naar authenticiteit. Het is aan jou als bedrijf om dat te brengen. En dat kan alleen als je zelf een verhaal hebt om te vertellen. Een verhaal dat naadloos inhaakt op de mogelijke touchpoints met je klanten. Zo creëer je dieper liggende emotionele relaties met die klant, gebaseerd op verantwoordelijkheid en integriteit.
Dat geldt niet alleen voor je klanten, maar ook voor je werknemers. In een tijd van burn-out (en bore-out) snakken werknemers naar het ‘waarom’ van hun carrière en de plek waar ze dat willen verwezenlijken. Met een archetype bied je als bedrijf een leidraad voor je medewerkers op hun professioneel pad.
Het spreekt voor zich dat de voordelen eindeloos zijn wanneer je je strategie baseert op je archetype. Om het gemakkelijk te maken zetten wij er een paar op een rijtje. Een archetype:
Het zal je niet verbazen dat de beste merken van ons tijdperk zich sterk binden aan hun archetype, en daarmee keer op keer slagen in hun eigen sector en ver daarbuiten. Denk maar aan Nike, Disney en Häagen-Dazs. Sterke merken, met een duidelijk verhaal.
Dit archetype toont kracht. De Hero leert uit moeilijke situaties, overwint barrières en verdient daardoor zijn plekje in de top. Bij dit archetype staat een bepaalde strijd centraal, en de impact die je kan maken als je je eigen zwaktes recht in de ogen durft kijken.
Dit verhaal herken je iedere keer wanneer je met Nike in contact komt. Korte en krachtige taal, die je motiveert om toch een stap verder te gaan.
Bij een Lovermerk staat sensualiteit en passie centraal. Een Lover verlangt naar intense ervaringen en sensaties, is idealistisch en geniet vooral van een sterke aantrekkingskracht. Schoonheid is dan ook van belang. Häagen-Dazs speelt met de verbeelding, en doet dat vaak aan de hand van video.
De Magician staat voor transformatie en innovatie. Dit archetype gelooft niet in beperkingen, en wil elke droom realiseren. Waar een wil is, is een weg, en voor de Magician is die meestal magisch. Het is een denker, die op een creatieve manier innoveert. Het perfecte voorbeeld hiervan? Disney, en de manier waarop dit merk elke dag dromen tot leven wekt.
We gebruiken cookies op onze website om jou de meest relevante ervaring te bieden en persoonlijke advertenties te voorzien door je voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "accepteer alle" te klikken, stem je in met het gebruik van alle cookies. Je kunt echter ook naar "Instellingen" gaan om gecontroleerde toestemming te geven.