Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is een marketing strategie waarbij je gebruik maakt van verschillende marketing touchpoints (Sociale Media, Blog, Video,…) om je ideale klant te bereiken met een boodschap die perfect aansluit bij de interesse van die klant.

Waarom gebruik maken van inbound marketing?

Vandaag de dag worden er ongelofelijk veel online “boodschappen” de wereld ingestuurd. Dit moet allemaal verwerkt worden door de bezoeker. Het is dan ook niet onbegrijpelijk dat men daardoor meer dan 50% van de directe mails links laat liggen. Niemand zit te wachten op flyers, boekjes of andere zaken die dagelijks in onze brievenbus belanden. Het grote deel daarvan gaat rechtstreeks naar de vuilbak. Voor TV-reclame gaan we zelfs nog wat verder. Daarbij spoelt ongeveer 90% van de kijkers door, en wanneer dat niet kan, halen we onze smartphone boven om de tijd te doden terwijl de reclame op onze televisie afspeelt.

Verschil traditionele outbound marketing & inbound marketing

Het verschil met outbound marketing is dat bij deze laatste strategie de aanprijzing van het product gericht wordt op een grote groep mensen in de hoop dat velen zich aangesproken voelen. Bij inbound zoek je daarentegen naar mensen die al geïnteresseerd zijn. Dit vergt dus in het voorportaal iets meer inspanning en het duurt iets langer voordat je effect ziet, maar deze strategie is wel een stuk duurzamer. Bij outbound marketing is het namelijk een kwestie van schieten met hagel. Met inbound marketing sniper je naar de juiste en meest effectieve mogelijke klanten.

De methodologie van inbound marketing

Wat maakt een inbound marketingcampagne succesvol?

Er is geen enkele inkomende marketingtactiek die goed werkt op zichzelf. Dit is wat Bill Faeth met ons deelde over gezonde ecosystemen voor inkomende marketing:

"Inbound marketing kan niet worden gesegmenteerd in afzonderlijke categorieën, waarbij elke sectie onafhankelijke macht heeft. Hoewel we vertrouwen op SEO om bezoekers aan te trekken van organisch zoeken, werkt die SEO niet als er geen inhoud is. Zonder sociale media bereiken blogs geen nieuwe, geïnteresseerde mensen. En SEO, content en sociale media zijn allemaal volkomen nutteloos zonder een proces voor het genereren van leads. "

De meeste succesvolle inbound marketingcampagnes bevatten alle of delen van de volgende elementen:

– Een grondige SEO-analyse

 

Zoekmachineoptimalisatie is een integraal onderdeel van effectieve inbound marketing. Het gebruik van effectieve zoekwoordanalyse, goed gestructureerde site-ontwerp en andere SEO “best practices” om je bedrijf naar de top van de zoekresultaten te leiden, zal ervoor zorgen dat je content door de juiste doelgroep wordt bekeken en de juiste leads binnenkrijgt.

– Content blijft king

 

Content blijft veruit de meest voorkomende vorm van inbound marketing. Bloggen kan een krachtige rol spelen in het genereren van verkeer en het koesteren van leads. Verder is het goed om regelmatig te bloggen over bijvoorbeeld de trends in jouw vakgebied. Op deze manier gaan mensen zich aan jouw product binden. Zorg voor de nodige trackings zoals Facebook Pixel, Heatmaps, Analytics, Formulieren en pop-ups in de juiste fase van de buyers-journey en je inbound marketingstrategie kan niet meer stuk.

– Sociale media

 

67% van de online volwassenen die sociale media gebruiken om informatie te delen, kan het zich niet veroorloven om veelgebruikte online communities zoals Facebook, Twitter en Pinterest te negeren. Het spreekt voor zich dat ook hier de juiste content voorzien een must is voor je inbound marketing.

– Live-evenementen en webinars

 

Breng inbound marketing naar een hoger niveau met online webinars en live-evenementen. Doe meer aan community building waarbij je specifieke vragen of problemen (gratis) oplost voor je doelpubliek.

Inbound marketing blijft groeien

En er is nog veel meer dan de zaken die hierboven zijn vermeld. Zo kan je van start gaan met ​​video’s, whitepapers, eBooks, nieuwsbrieven, spreken in het openbaar … Elke mogelijkheid om waardevolle inhoud te delen, is een kans om inbound marketing te oefenen.

Zoals gezegd gaat het bij inbound marketing vooral om aansluiten bij de interesse van de cliënt. Je zorgt dat je content aansluit bij de doelgroep die je wilt bereiken. Vervolgens is het verstandig om die doelgroep om te zetten in klanten en als je het goed doet zullen zij tot slot als promotors  voor je product optreden. Om dit te bereiken kun je gebruik maken van verschillende tips inbound marketing.

Last but not least

Let er ook op dat bezoekers gemakkelijk met je in contact kunnen treden. Controleer dus of er voldoende contactformulieren op je website te vinden zijn. Slechts één formulier is vrij weinig! Als het gaat om de inhoud van je website, is het verstandig om in te spelen op mogelijke problemen van de bezoeker. Bied een oplossing of neem eventuele mitsen en maren weg. Ook kan het goed helpen om je klant iets te bieden op je website, bijvoorbeeld een e-learning module of een (paar hoofdstukken uit) een zelf ontwikkeld e-book. Om toegang te krijgen tot deze extra’s, moeten klanten hun contactgegevens achterlaten, waardoor jij ze weer effectief kunt benaderen.
 

Inbound marketing en het gebruik van HubSpot

Om je te helpen bij de opzet van je inbound marketing strategie, raden wij ten zeerste aan om gebruik te maken van HubSpot. Als grondleggers van inbound marketing is hun marketing automation software de go-to tool om te gebruiken bij je inbound marketingcampagnes.

De software helpt je dus om jouw product zo goed mogelijk af te stemmen op de behoefte van de klant. Het biedt onder andere mogelijkheden voor het efficiënt bijhouden van een blog, helpt je te achterhalen welke pagina’s van je website het best bezocht worden en beschikt over tools voor het versturen van gepersonaliseerde e-mailberichten, bijvoorbeeld gericht op de interesse van de (potentiële) klant. je kan er geoptimaliseerde landingspagina’s mee bouwen, Workflows & automatisaties mee opzetten en nog veel meer!