Diensten / Marketing / Webshopmarketing

Webshopmarketing

Webshop-marketing

Wat is webshopmarketing?

Er circuleren verschillende definities van webshopmarketing op het wereldwijde web. Dat is niet zo vreemd gezien de brede interpretatie van de term. Concreet mag je het eenvoudig stellen: het promoten van je webshop naar potentiële klanten, door het toepassen van verschillende marketingtechnieken. Het doel? Zorgen dat mensen die interesse in jouw producten hebben, op je webshop terechtkomen en een aankoop doen.

 

Dit kan in drie simpele stappen:

 

 1. Zorg voor bezoeken naar je webshop
 2. Converteer die bezoekers in leads
 3. Zet die leads om in klanten

 

Klinkt simpel, toch? Het gaat echter veel verder dan dat.

 

Om je een idee te geven van wat een webshopmarketingstrategie inhoudt, hoe je die implementeert en welke tools je hiervoor kan gebruiken, geven we je alvast enkele veelgebruikte marketingkanalen mee. Die kan je allemaal gebruiken om je webshop een extra boost te geven.

De verschillende types webshopmarketing

Social media marketing

Voordat je begint met social media marketing, onderzoek welke kanalen het meest geschikt zijn voor je product of dienst. Een webshop is visueel georiënteerd, dus zorg dat je producten goed worden weergegeven. Mooie beelden stimuleren bezoekers om door te klikken naar je webshop.

 

Instagram is ideaal voor visuele content en kan snel verkeer naar je webshop genereren.

 

Kies zorgvuldig je sociale media kanalen, gebruik ze effectief en motiveer je bezoekers om actie te ondernemen.

Search Engine Marketing (SEM)

SEM (Search Engine Marketing) omvat SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) om je webshop online vindbaar te maken.

 

Voor de SEO van je website voer je best eerst een zoekwoordenonderzoek uit. Schrijf relevante content en gebruik SEO-basics zoals titels, ondertitels, en afbeeldingen met alt-tekst die gericht zijn op de juiste zoekwoorden. Dit verbetert je organische vindbaarheid.

 

Via SEA zorgen pay-per-click (PPC) campagnes op Google ervoor dat jouw advertenties verschijnen bij relevante zoekopdrachten. Je betaalt per klik, wat deze methode effectief maakt voor het genereren van gericht verkeer, vaak via Google Ads.

Videomarketing

Webshopmarketing maakt vaak gebruik van beeldmateriaal, zoals foto’s en video’s. Video’s op je productpagina’s kunnen potentiële kopers overtuigen van de geschiktheid van je producten.

 

YouTube, na Google de grootste zoekmachine met meer dan een miljard gebruikers, is een essentieel platform voor videomarketing. Gebruik populaire zoekwoorden om je video-onderwerpen te bepalen en deel inhoud die relevant is voor je doelgroep. Verspreid je video’s ook via sociale media platforms zoals Instagram Reels en TikTok om klanten via meerdere kanalen naar je webshop te leiden. Denk aan tutorialvideo’s die het gebruik van je producten demonstreren of testimonials van tevreden klanten, wat bijdraagt aan de opbouw van langdurige relaties met je ambassadeurs.

Contentmarketing

Is contentmarketing direct verbonden met webshopmarketing? We denken bij contentmarketing vaak eerst aan blogs, video’s, storytelling, en het verhaal achter een bedrijf. Maar bij het online verkopen van een product, is contentmarketing dan wel nodig? Absoluut!

 

Contentmarketing is cruciaal voor webshops. Optimaliseer je productpagina’s met korte, productgerichte zoekwoorden die de naam van je product bevatten. Zo zorg je ervoor dat je sneller gevonden wordt als iemand naar dat product zoekt.

 

Bloggen blijft een krachtige manier om je doelgroep te bereiken. Door relevante en boeiende onderwerpen te behandelen, kun je bezoekers aantrekken en uiteindelijk omzetten in leads. Een goed geschreven blog kan de betrokkenheid vergroten en lezers helpen de waarde van je producten in te zien, wat essentieel is voor het succes van je webshop.

Influencermarketing

Een andere manier om de producten op je webshop kenbaar te maken en te promoten is via influencermarketing. Het start vanuit mensen of merken die reeds invloed hebben op de doelgroep die jij wilt aanspreken. Die mensen noemen we influencers. Zij bouwen communities van mensen die hen kennen, leuk vinden en vertrouwen. Het is voor een influencer dus gemakkelijker om de aandacht te vestigen op een van jouw producten door een aanbeveling of een gesponsorde post. Deze manier van webshopmarketing start dus vanuit een externe bron die jouw producten of diensten aanbeveelt aan een gelijkaardige doelgroep.

Affiliate marketing​

Ook affiliate marketing is een kanaal dat je zelf niet 100 procent beheert. Het start net zoals influencermarketing vanuit een externe bron. Affiliates zijn mensen of bedrijven die jou helpen je product online te verkopen in ruil voor een commissie. In tegenstelling tot influencers, genereren affiliates eerder interesse in producten via meer ouderwetse (maar zeer efficiënte) marketingtactieken. In principe kan dit gezien worden als een vicieuze cirkel: 

 

 1. Jouw affiliate zet een advertentie van je dienst of product online.
 2. Een gebruiker klikt op die advertentie en converteert.
 3. De conversies worden getrackt.
 4. Jouw affiliate krijgt een commissie, jij krijgt een verkoop.

 

En de cirkel start weer helemaal opnieuw.

E-mailmarketing

Tot vervelens toe promotionele e-mails in je inbox? Het is en blijft een van de oudste én populairste manieren om aan webshopmarketing te doen. Zorg wel dat het effectief blijft! Een overdaad aan spammerige e-mails heeft vaak een averechts effect op jouw product of dienst. 

 

Het grootste voordeel van e-mailmarketing? Je kan het automatiseren. In het kort: minder werk op termijn, minder zorgen en meer tijd voor andere marketingkanalen! Concreet wil dit zeggen dat je een drip campaign kan opzetten voor je klantenbestand dat je segmenteert in verschillende categorieën: interesses, fase in het traject, aankoophistoriek… Je zet je mails op voor de verschillende categorieën, stelt je regels in en laat de campagnes hun magie doen! 

 

Houd bij e-mailmarketing deze twee gouden regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) zeker in het achterhoofd:

 • Zorg ervoor dat je expliciet toestemming hebt om je contacten aan te schrijven.
 • Zet altijd een uitschrijfknop aan de onderzijde van je e-mail.
 

Twee briljante manieren om e-mails te gebruiken bij jouw webshopmarketing zijn bijvoorbeeld de opvolging na aankoop en het verlaten winkelmandje.

Tools voor webshopmarketing

Woocommerce, Shopify en Magento zijn de meest voorkomende platformen voor een webshop. Zij zijn verantwoordelijk voor de meerheid van alle e-commerce sites op het internet. Maar hoe maak je nu de juiste keuze tussen deze drie? En zijn er misschien nog betere oplossingen dan zo’n platform? 

Woocommerce

Met zijn twee miljoen installaties is Woocommerce by far het grootste platform van de bovenstaande drie. Het leent zich perfect voor kleinere projecten die toch van de voordelen van een groot CMS-systeem willen gebruikmaken. Want, denk eraan: dit is een WordPress plugin.

Shopify

Shopify heeft slechts 25% van de installaties die Woocommerce heeft ondanks zijn gebruiksgemak, betaalbare prijs en steeds groeiende community. Trouwens, de updates worden voor jou gedaan, geen hassle dus om ervoor te zorgen dat alles up-to-date blijft.

Magento

Als laatste schiet Magento over. Magento staat bekend voor zijn ongelooflijke functionaliteit. Het nadeel? De prijs. Met zo’n degelijk gebouwd platform gaan prijs en een robuust kader hand in hand. Je moet dus een degelijke som op tafel leggen om dit te aan te kopen, te implementeren en te onderhouden.

Webshopmarketing tips & tricks

 1. Gebruik personalisatie: personalisatie is het afstemmen van je content op specifieke individuen naargelang de behoeften van je klant. Dit kan bijvoorbeeld door de naam van je klant in de onderwerpregel van je e-mail te zetten, aanbevolen inhoud of producten op basis van het gedrag van een bezoeker.
 2. Zoek naar user generated content (UGC): dit is misschien wel de goedkoopste manier om aan webshopmarketing te doen. Je zoekt manieren om je doelgroep je producten en diensten te laten promoten, delen en mee op de kaart te zetten.
 3. Zet een loyaliteitsprogramma op: de beste manier om een langetermijnrelatie met je klanten op te bouwen? Een getrouwheidsprogramma. Je geeft je klant een extraatje, biedt hen een korting aan of geeft een exclusieve blik achter de schermen cadeau.
 4. Mond-tot-mondreclame: een van de oudste marketingtechnieken is waarschijnlijk marketing die van mond tot mond gaat. Heb je dit in de hand? Vaak niet. Het enige wat je kan doen, is een fantastische klantervaring bieden waardoor mensen spontaan over je willen praten.
 5. Reviews: we haalden eerder al eens aan dat reviews mooi staan op je sociale media. Kopers worden steeds sceptischer, bij het lezen van reviews van gelijkgezinden, stijgt het vertrouwen terug en hup, je bent weer vertrokken.
 6. Referral marketing: geef je klant een extra beloning indien hij een nieuwe klant aanbrengt. Je klant krijgt een korting, jij een nieuwe klant: win-win!
 7. Testimonials: een testimonial kan je zien als een ‘in scène gezette referral’, maar hier heb je wel controle over de inhoud ervan. Jij stelt de vragen en stuurt het antwoord in de richting die jij wilt.

Van jouw webshop een succes maken?